Miep Bos, expositie in de Lelystadse bibliotheek (vitrine).

 
foto miep bos
 
buttonStart
buttonAotobio
buttonExpositie
Miep in de media
buttonGalerie1
buttonGalerie2
buttonGalerie3
buttonGalerie4
buttonGalerie5
buttonKunstLinks
buttonLinks

 

Mijn andere websites:

gentechvrij

KunstKring Lelystad

Wolmanzouten

email:
miep@miepbos.nl

Pdf van de poster. In de media. (Pdf.)

PERSBERICHT

Kunstenares Miep Bos exposeert tot 19 maart 2017 haar miniatuurtjes in de vitrine van de bibliotheek aan de Promesse 4 in Lelystad.

Al twee keer eerder exposeert Miep Bos in de (oude) bibliotheek, maar dan met groot werk.

Allergisch

De Telegraaf kopt na een bezoek aan die eerste tentoonstelling : “ Allergische kunstenares bijt ludiek van zich af ” (1998). Het onderwerp is onder meer genetische manipulatie van voedingsmiddelen die dan voor het eerst alsnog zonder etiketten, waarop staat dat de producten gentech ingrediënten bevatten, in onze supermarkt schappen liggen. Het voormalige ministerie van LNV verklaart in een email aan Miep, dat de toelating van gentech producten zeer zorgvuldig gebeurt. Dat is onjuist, zie daarvoor de verklaringen van dr. Arpad Puzstai en dr. Mae-Wan Ho, die tegen de genetische manipulatie techniek op zich tijdens een tv-interview bij de BBC in 1998 krachtig waarschuwen. Daarna gaat dr. Puzstai gedwongen met pensioen en wordt ook door de Nederlandse COGEM verguist vanwege zijn onderzoek (nog steeds!), terwijl dr. Puzstai nu allang weer gerehabiliteerd is. (Zie hier meer over in de bijlage aan het eind van het persbericht).

Deze twee wetenschappers heeft Miep beiden ontmoet.

Miep voert met andere bezorgde burgers vanaf 1997 actie tegen gentech voedingsmiddelen en dito proefvelden door middel van o.a. reizende internationale Gentechvrije Exposities door heel Nederland (met o.a. Wieteke van Dort), ingezonden stukken in de media, interviews op radio en tv, een website, demonstraties, bezwaarschriften en beroepschriften naar de overheid en het 5 jaar lang schrijven van een maandelijkse column “ De Gentechvrije Zone ”, in een huis-aan-huis blad.

Het Geheim van het Hout

De tweede keer wordt er in de bibliotheek een groepsexpositie met het door haar verzonnen thema “ Het Geheim van het Hout ” (2005) gehouden. Deze groepsexpositie gaat over gewolmaniseerd hout (speeltoestellen, picknicktafels, gevels e.d. kunnen daarvan zijn gemaakt) waaraan je niet kunt zien dat het, het zeer giftige en schadelijke arseen en Chroom VI bevat. Arseen is sinds 2004 verboden als impregneermiddel, Chroom VI volgt later, maar Chroom VI kan er nu nog wel in zitten als fixeermiddel. Miep exposeert die keer samen met andere kunstenaars o.a. weer met Wieteke van Dort. De bibliotheek organiseert over het thema ook een avondbijeenkomst, die druk wordt bezocht.

Piepkleine verhaaltjes met humor

De miniatuurtjes die ze in de vitrine beneden bij de roltrap toont, laten haar liefde voor kleur zien die in haar grote schilderijen ook terugkomt. Het zijn eigenlijk piepkleine verhaaltjes van 6 x 8 cm en 5 x 5 cm, waar vaak humor in zit. Zij heeft de paneeltjes eigenlijk voor haar eigen plezier gemaakt. Ook om gezichten te oefenen. De doekjes blijken echter zo goed gelukt te zijn, het werden er steeds meer (!) dat Miep ze met anderen wil delen.

Haar opleiding volgt ze in Den Haag bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten waar ze in 1978 haar tekenakte haalt. Exposities hebben plaats gevonden in Nederland, Spanje en Italië. Werk is te vinden bij particulieren, in de Historisch–topografische Atlas van het Stadsarchief Amsterdam en op haar websites. Zij schrijft ook een aantal e-boeken. Negentien jaar lang leidt ze Kunstkring Lelystad en begeleidt ze de exposities in het Vegetarische Restaurant aan de Rivierenlaan. In 2010 wordt haar ontwerp voor een kunstwerk in de openbare ruimte "Bliss" in de Rivierenlaan in Lelystad uitgevoerd en door de heer Luchtenveld, dan locoburgemeester, onthult.

 

Meer info: www.miepbos.nl

www.gentechvrij.nl

www.wolmanzouten.nl

Dr. Arpad Puzstai

Dr. Mae Wan Ho

http://www.kunstkringlelystad.nl/expo20051201GeheimvhHout.html

http://www.flevomeerbibliotheek.nl/

 


Extra Bijlage

Voorbeeld


Arpad Pusztai , gentechnologisch onderzoeker van het eerste uur aan het Schotse Rowett Institute in Aberdeen wees er al op in 1998: het grootste probleem is niet het inbrengen van een extra stukje DNA in een celkern, maar de onbestuurbaarheid ervan! In het artikel dat hij samen met Stanley Ewen -uiteindelijk- na veel tegenwerking kon publiceren in The Lancet (16 Oct 99, 5x peer reviewed) liet hij zien dat het extreem moeilijk is tegelijkertijd  2 belangrijke doelen van genetische modificatie te realiseren:


1) het extra stukje DNA (gen) veroorzaakt geen veranderingen elders in het ontvangende DNA en


2) het extra stukje DNA maakt precies hetzelfde eiwit aan als in het DNA waaruit het afkomstig is.


De onbestuurbaarheid van het nieuwe gen veroorzaakt dus vaak onvoorspelbare effecten in het ontvangende DNA: de plaats waar het nieuwe gen terecht komt beïnvloedt de werking van naburige genen, elk gen beïnvloedt (in de regel) weer meerdere eigenschappen en zelfs op het nieuwe gen blijken de aminozuren nog wel eens van volgorde te veranderen. Dit is het verschijnsel dat door dr. Mae-Wan Ho ‘the fluid genome' wordt genoemd: DNA reageert een beetje als een vloeistof.

Pusztai werkte in zijn proef met het eiwit lectine, dat voorkomt in sneeuwklokjes. In zijn natuurlijke vorm is lectine niet giftig, maar in een gg-aardappel waarin het lectine-gen was ingebouwd veroorzaakte het geproduceerde lectine opeens carcinogene reacties bij muizen. Klinkt dat niet enigszins bekend ? Of het kwam door fouten veroorzaakt in het ontvangende DNA of door veranderingen in het lectine-gen tijdens het inbrengen: Pusztai kon het niet meer uitzoeken want hij stond enkele dagen na een interview met  de BBC al op straat, dankzij de medewerking van Andrew Chesson en om het af te maken 2 Amerikaanse telefoontjes naar Tony Blair, destijds Engeland's eerste minister en vriendje van Bush.
Volgens ons hadden de Schotten al veel eerder moeten streven naar zelfstandigheid.

De consequentie van de toegepaste techniek is dus dat bij genetische modificatie lichaamsvreemde eiwitten kunnen ontstaan, waarin de aminozuren andere volgordes hebben gekregen dan gebruikelijk. Dat geeft weer aanleiding tot verteerbaarheidsproblemen en afweerreacties in het lichaam. De allergieën waar steeds meer mensen last van krijgen geven daar blijk van. De VS zijn op dat vlak een goede graadmeter, omdat het aandeel van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen in de Amerikaanse supermarkt (70-80%) veel hoger ligt dan in Europa (waar een etiketteringsverplichting geldt die de voedselindustrie afschrikt om meer dan 0,9% aan gg-ingrediënten in een voedingsmiddel te stoppen).

BRON en meer

 

Copyright © Miep Bos 2004